Koulukiusaaminen, vai rikos?

28.03.2025

Koulukiusaaminen

Koulukiusaamista vähätellään usein, ja helposti asia tulee esille "pelkkänä hassuttelemisena", tai vaikka asia tulisikin esille kiusaamisena, asiasta selviää usein pelkällä puhuttelulla ja wilmamerkinnällä. Kun puhuttelu on ohi ja wilmamerkinnät merkattu, kiusaaminen voi taas jatkua. Usein kiusaamisesta tulevat henkiset vammat ja masennus voivat johtaa jopa viiltelyyn, sillä kiusaamisesta tulee usein enemmän sen jälkeisiä, itse tuotettuja niin henkisiä kuin fyysisiä vammoja. Kiusaaminen on pahan mielen aiheuttamista, joka on tahallista, toistuvaa ja kohdistuu suhteellisen puolustuskyvyttömään lapseen tai nuoreen.

Kiusaaminen vai rikos

Viime aikoina on ollut esillä paljon puhetta siitä, onko koulukiusaaminen vain kiusaamista, vai pitäisikö siitä puhua rikoksena. Esimerkiksi kolmannen kerroksen kieltenluokkien aulassa on juliste jossa puhutaan kiusaamisesta rikoksena. Siispä esille herääkin kysymys: Kumpaa se sitten on, kiusaamista vai rikosta. Todennäköisesti asiasta ei tulla koskaan viralliseen sopuun, eikä myöskään siitä tule ainakaan näillä näkymin joutumaan vankilaan. Kuitenkin on hyvin todennäköistä, että jos rikoksen puolella olevien määrä kasvaa, niin sakkoja siitä tulee ainakin saamaan viimeistään 2100-lukuun mennessä.

Miksi sitten koulukiusaamista on?

Koulukiusaaminen johtuu useimmiten kiusaajan omasta mielipahasta tai muusta negatiivisesta tunteesta. Useimmilla kiusaajilla on myös omia psyykkisiä ongelmia. Niinpä koulussa, kaikkein turhauttavimmassa paikassa ilman turvallisen tuntuista aikuista tunteet nousevat herkästi pintaan. Se on kuin vesi ja lasi. Kun vettä kaataa riittävästi lasiin, se kuohahtaa yli. Niin käy kiusaajallekin. Kun tunteita kerääntyy liikaa päähän, ne kuohuvat yli ja useimmiten kiusaaja sen myötä purkaa tunteensa johonkin helppoon kohteeseen ja syyttää sitten omassa päässään vaikka sitä, että kiusaamisen uhrilla on silmälasit, ulkohousut, hän on therian tai jotain muuta tavallista, mutta joka ei ole kiusaajan mieleen. Kun kiusaaja on tehnyt sen ensimmäisen kerran, seuraava kerta on jo helpompi. Ihmisellä on myös aikojen alulta vaisto pelätä kaikkea uutta. Niinpä läheskään kaikki eivät pidä therianeista, sillä ihmien aivot tulkitsevat sen yhä satoja tuhansia vuosia myöhemmin uhaksi.

Miten kiusaamista voi sitten vähentää?

Tässä on listattu muutama tapa miten kiusaamista voisi vähentää tai miten sen saa loppumaan:

-Älä välitä. Kiusaajat saavat siitä lisäenergiaa jatkaa kun he huomaavat kiusaamisen menevän perille, ja se motivoi heitä jatkamaan, koska he näkevät sillä olevan vaikutusta.

-Kerro heti aikuiselle. Kerro kiusaamisesta heti kun sitä ilmenee. Monia nolottaa ja he alkavat useimmiten syyttää siitä itseään, eivätkä uskalla kertoa siitä kenellekään.

-Muista että kiusaaminen ei ole sinun vikasi, vaan se on kiusaajan oma ongelma. Muista myös että olet hyvä juuri sellaisena kuin mitä olet. Sinä olet täydellinen juuri sellaisena kuin mitä olet.

Lähde: Wikipedia

@kisunörtti

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita