Koulukiusaaminen, vai rikos? (osa 2)

29.03.2025

Nettikiusaaminen

Koulu ei ole kuitenkaan ainoa paikka, jossa tunteet läikkyvät yli. Eihän vesikään läiky pelkän hanan alla. Myös varomattomuus saa veden läikkymään yli. Tunteille käy joskus samoin. Silloin tuntuu, että ne pitää saada purettua. Niinpä kiusaaminen on usein jopa "turvallinen" tapa purkaa tunteita. Vaan mitä tehdä, kun ei olekaan koulussa, missä on vaikka kuinka paljon ihmisiä joihin purkaa tunteensa? No tietysti kiusata sitten vaikka netissä, jos se saa kiusaajan paremmalle tuulelle. Netissä voi sitä paitsi olla helpompi aloittaa, kun voin somen kautta kiusata anoyymisti eli niin, että kiusaamisen uhri ei tiedä kuka olet. Siispä usein somekiusaamisesta selviää ilman rangaistusta.

Some, ja sen vaarat

Somella on syystä ikärajansa. Esimerkiksi Snapchatin K12:lla tai Tiktokin K13:lla on syynsä. Kuitenkin palveluja käyttävät myös huomattavasti nuoremmat, sillä ikä on helppoa valehdella kirjautumisen yhteydessä. Useimmat somealustat myös hyödyntävät käyttäjänsä dataa eri tavoin. Esimerkiksi Tiktok on siinä määrin todella vaarallinen, että joidenkin viranomaisten, kuten Yhdysvaltain telehallintoviraston määritelmän mukaan se on vakoiluohjelma. Suomen Suojelupoliisin mukaan Tiktok kerää poikkeuksellisen paljon tietoa mobiililaitteesta ja sen käyttäjästä ja on mahdollista, että näitä tietoja vuotaa Kiinan viranomaisille. Myös Snapchatilla on omat tietoturvariskinsä. 4. marraskuuta 2014 Snapchat sai kaksi pistettä seitsemästä Electronic Frontier Foundation -järjestön pikaviestinvertailussa, jossa keskityttiin yksityisyyteen ja tietoturvaan. Snapchat sai yhden pisteen siitä, että se salaa käyttäjän ja palvelimen välisen viestinnän sekä toisen siitä, että ulkopuolinen taho on tarkastanut lähdekoodin viimeisen 12 kuukauden aikana. Snapchat menetti pisteitä siitä, ettei yhteydenpitoja salata avaimilla, joihin ylläpitäjillä ei ole pääsyä, käyttäjät eivät voi varmistaa, ettei yhteydenpidossa ole tapahtunut mies välissä -hyökkäystä, menneet viestit eivät ole turvattuja, mikäli vanhat salausavaimet varastetaan, lähdekoodi ei ole avoin vapaalle tarkastelulle eikä turvasuunnittelua ole dokumentoitu riittävän hyvin. Marraskuussa 2015 Snapchatin uudet käyttöehdot herättivät kritiikkiä, sillä niiden mukaan käyttäjien My Story -julkaisujen oikeudet kuuluvat pysyvästi Snapchat-yhtiölle ja sillä on lupa säilyttää sekä käyttää niitä laajoin oikeuksin myös 24 tunnin julkaisuajan jälkeen. Tässä on vain 2 somealustaa, ja jokaisella niistä on omat riskinsä.

Mitä pitää tehdä jos sinua nettikiusataan

Tässä tulee lista asioista, joita sinun pitää tehdä nettikiusaamistilanteessa:

-Kerro aikuselle: Usein kiusaamisen uhria alkaa hävettää, ja hän ei uskalla kertoa aikuiselle. Kuitenkin yleensä se, että kertoo aikuiselle on yllensä myös se ratkaiseva tekijä jotta kiusaaminen saadaan loppumaan.

-Jos on syytä epäillä rikosta, ottakaa yhteys poliisiin tai muuhun viranomaiseen: Jos kiusaaja syyllistyy selvästi esimerkiksi kunnian loukkaukseen tai johonkin muuhun rikokseen, sinulla on oikeus ottaa poliisiin yhteyttä. Muista kuitenkin tehdä ensimmäinen kohta ensin niin, että vanhempasi voivat ottaa yhteyttä poliisiin.

-Jos tilanteeseen liittyy arkaluontoisia tai seksuaalisia kuvia sinusta, ilmoita niistä Nettivihje-palveluun, joka auttaa laittoman kuvamateriaalin poistamisesta verkosta: Älä häpeä itseäsi, se on kiusaajan moka, ja sinä et liity siihen. Älä myöskään häpeä kertoa tästä vanhemmillesi.

-Muista, että koulun tulee puuttua ja käsitellä myös verkossa tapahtuvia kiusaamistilanteita, kun ne tapahtuvat kouluajalla, koulumatkalla tai kouluun liittyvässä toiminnassa ja jos niihin liittyy koulun oppilas: Voit aina kertoa siitä jollekin koulun aikuiselle, sillä ainakin kaikki Tammelan koulun aikuiset ja varsinkin sun oma ope on luotettavia ja niille voi kertoo jos on mitä tahansa joka painaa sun mieltä.

Toivottavasti auttoi, ja muista pysytellä linjoilla seuraavaa juttua varten. Heippa!

Lähteet: Wikipedia ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto

@kisunörtti

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita